Unidigital

unidigital logo web

Umjetna inteligencija: Kako radi, prednosti, nedostaci i primjena

umjetna inteligencija

Što ćete pročitati u članku?

Umjetna inteligencija: Sve što trebate znati

Umjetna inteligencija (AI) je grana računarstva koja se bavi razvojem inteligentnih agenata, odnosno sistema koji mogu donositi odluke i djelovati na način koji je sličan ljudskom. AI tehnologija je u posljednjih nekoliko godina doživjela brzi razvoj, a danas se koristi u širokom rasponu područja, od medicine i obrazovanja do poslovanja i zabave.

Kako radi umjetna inteligencija?

Osnovni princip rada AI tehnologije je strojno učenje, proces u kojem se računalni sustavi uče na temelju podataka. Strojno učenje se može podijeliti na dvije glavne kategorije: nadzorno učenje i nenadzorno učenje.

Nadzorno učenje je proces u kojem se računalni sustav podučava na temelju podataka koji su označeni s ciljem. Na primjer, računalni sustav može se podučavati na temelju skupa podataka slika koje su označene s nazivom objekta na slici. U ovom slučaju, cilj je da računalni sustav nauči prepoznati objekte na slikama.

Nenadzorno učenje je proces u kojem se računalni sustav podučava na temelju podataka koji nisu označeni. Na primjer, računalni sustav može se podučavati na temelju skupa podataka slika kako bi pronašao obrasce u slikama. U ovom slučaju, cilj je da računalni sustav nauči pronaći zajedničke karakteristike u slikama.

Računalna inteligencija

Računalna inteligencija je širi pojam koji se odnosi na sposobnost računalnih sustava da donose odluke i djeluju samostalno. Računalna inteligencija se može podijeliti na dvije glavne kategorije: uska umjetna inteligencija i opća umjetna inteligencija.

Uska umjetna inteligencija je sposobna za rješavanje jednog specifičnog zadatka, poput prepoznavanja lica ili prevođenja jezika.

Opća umjetna inteligencija je sposobna za rješavanje širokog raspona zadataka, poput razumijevanja ljudskog jezika ili rješavanja složenih problema.

Prednosti AI tehnologije

AI tehnologija ima brojne prednosti, uključujući:

 • Poboljšava učinkovitost: AI tehnologija može automatizirati zadatke koji su trenutno obavljani ljudskim radnicima, što može dovesti do povećanja učinkovitosti.
 • Poboljšava točnost: AI tehnologija može biti točnija od ljudskih radnika u obavljanju određenih zadataka, poput dijagnosticiranja bolesti ili prepoznavanja obrazaca.
 • Poboljšava kreativnost: AI tehnologija se može koristiti za generiranje novih ideja i rješenja, što može dovesti do inovacija.

Nedostaci AI tehnologije

AI tehnologija također ima neke nedostatke, uključujući:

 • Skupa: Razvoj i implementacija AI tehnologije može biti skupa.
 • Nesigurna: AI tehnologija može biti ranjiva na zlonamjerni softver i druge sigurnosne prijetnje.
 • Neetična: AI tehnologija se može koristiti na načine koji su štetni za ljude ili društvo.

Primjena AI tehnologije

AI tehnologija se koristi u širokom rasponu područja, uključujući:

 • Medicina: AI tehnologija se koristi za dijagnosticiranje bolesti, razvoj novih lijekova i personalizaciju liječenja.
 • Obrazovanje: AI tehnologija se koristi za personalizaciju nastave, pružanje povratnih informacija studentima i automatizaciju zadataka.
 • Poslovanje: AI tehnologija se koristi za automatizaciju procesa, poboljšanje donošenja odluka i razvoj novih proizvoda i usluga.
 • Zabava: AI tehnologija se koristi za stvaranje novih oblika zabave, poput virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije.

Trenutni trendovi u AI tehnologiji

U posljednjih nekoliko godina, AI tehnologija je doživjela brzi razvoj. Neki od trenutnih trendova u AI tehnologiji uključuju:

 • Razvoj novih algoritama strojnog učenja: Razvijaju se novi algoritmi strojnog učenja koji su sve učinkovitiji i svestraniji. Na primjer, algoritmi dubokog učenja su postali vrlo uspješni u zadacima kao što su prepoznavanje slika i govora.
 • Povećana dostupnost podataka: Povećana dostupnost podataka omogućuje AI sustavima da uče i poboljšavaju se. Na primjer, razvoj velikih jezičnih modela, poput GPT-3, omogućen je dostupnošću ogromnih količina tekstualnih podataka.
 • Upotreba AI-ja u oblaku: AI se sve više koristi u oblaku, što olakšava tvrtkama i pojedincima da pristupe i koriste AI tehnologiju.
 • Etika AI-ja: Povećana upotreba AI tehnologije dovodi do povećane brige o etičkim aspektima AI-ja. Na primjer, postoji zabrinutost da se AI može koristiti za diskriminaciju ili da može dovesti do gubitka radnih mjesta.

Evo nekoliko specifičnih primjera kako se AI tehnologija već koristi za zloupotrebu:

 • U Kini, AI tehnologija se koristi za praćenje i nadzor građana.
 • U SAD-u, AI tehnologiju koriste policijske agencije za prepoznavanje lica.
 • U Rusiji, AI tehnologiju koriste za proizvodnju lažnih vijesti i propagande.

Važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s AI tehnologijom i poduzeti korake za njihovo smanjenje. Neke od stvari koje se mogu učiniti uključuju:

 • Razvoj etičkih smjernica za razvoj i korištenje AI tehnologije.
 • Osiguranje transparentnosti u razvoju i korištenju AI tehnologije.
 • Ulaganje u istraživanje i razvoj sigurnijih i pouzdanijih AI sustava.

Budućnost AI tehnologije

AI tehnologija ima potencijal da transformira mnoge aspekte našeg života. Na primjer, AI se može koristiti za poboljšanje zdravstva, obrazovanja i poslovanja. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s AI tehnologijom i osigurati da se AI koristi na siguran i etičan način.

Odgovori na važna pitanja

Evo nekoliko odgovora na važna pitanja koja su sada u trendu u vezi s AI tehnologijom:

 • Koliko je blizu stvaranje opće umjetne inteligencije?

Opća umjetna inteligencija je hipotetski tip umjetne inteligencije koja bi bila sposobna razumjeti i donositi odluke u bilo kojem području. U ovom trenutku, opća umjetna inteligencija je još uvijek daleko od realnosti. Međutim, razvoj novih algoritama strojnog učenja i povećana dostupnost podataka čine stvaranje opće umjetne inteligencije mogućim u budućnosti.

 • Kako AI tehnologija može utjecati na tržište rada?

AI tehnologija ima potencijal da automatizira mnoge zadatke koji se trenutno obavljaju ljudskim radnicima. To bi moglo dovesti do gubitka radnih mjesta u nekim industrijama, ali bi također moglo stvoriti nova radna mjesta u drugim industrijama. Važno je osigurati da se AI tehnologija koristi na način koji maksimizira koristi za društvo i minimizira rizike za zaposlene.

 • Kako AI tehnologija može utjecati na društvo?

AI tehnologija ima potencijal da transformira mnoge aspekte našeg društva. Na primjer, AI se može koristiti za poboljšanje zdravstva, obrazovanja i poslovanja. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s AI tehnologijom, kao što su diskriminacija, gubitak radnih mjesta i sigurnosni rizici. Važno je osigurati da se AI tehnologija koristi na siguran i etičan način.

Zaključak

AI tehnologija je moćno sredstvo koje ima potencijal poboljšati naše živote na mnogo načina. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s AI tehnologijom i osigurati da se AI koristi na siguran i etičan način.