Unidigital

unidigital logo web

Optimizacija stope konverzije: Uvod za početnike

CRO click rate optimization

Što ćete pročitati u članku?

Što je optimizacija stope konverzije (CRO)?

Optimizacija stope konverzije (CRO) je proces poboljšanja stope konverzije web stranice. Stopa konverzije je postotak posjetitelja web stranice koji poduzmu željenu radnju, kao što je kupnja proizvoda, prijava na newsletter ili preuzimanje e-knjige.

Zašto je CRO važan?

CRO je važan jer može značajno povećati prihode i profitabilnost tvrtke. Na primjer, ako web stranica ima stopu konverzije od 1%, a tvrtka dobije 10.000 posjetitelja dnevno, to znači da će se 100 ljudi pretvoriti u kupce. Ako tvrtka može povećati stopu konverzije na 2%, to će značiti da će se pretvoriti 200 ljudi. To je povećanje od 100% u prihodima!

Kako se CRO radi?

CRO se radi kroz niz koraka, uključujući:

  • Definiranje ciljeva
  • Analiza trenutne stope konverzije
  • Identificiranje područja za poboljšanje
  • Implementacija promjena
  • Mjerenje rezultata

Definiranje ciljeva

Prvi korak u CRO je definiranje ciljeva. Što želite da posjetitelji vaše web stranice učine? Želite li da kupe proizvod? Da se pretplate na newsletter? Da preuzimaju e-knjigu? Jednom kada znate svoje ciljeve, možete početi analizirati svoju trenutnu stopu konverzije.

Analiza trenutne stope konverzije

Analiza trenutne stope konverzije pomoći će vam da identificirate područja za poboljšanje. Možete koristiti Google Analytics ili druge alate za praćenje kako biste prikupili podatke o svojoj web stranici. Ovi podaci će vam pokazati gdje posjetitelji odlaze, koje stranice ne otvaraju i koje radnje ne poduzimaju.

Identificiranje područja za poboljšanje

Nakon što ste analizirali svoju trenutnu stopu konverzije, možete početi identificirati područja za poboljšanje. To možete učiniti pregledom web stranice i razmišljanjem o tome što posjetiteljima može otežati poduzimanje željene radnje. Možete koristiti i alate za testiranje kako biste dobili povratne informacije od posjetitelja.

Implementacija promjena

Nakon što ste identificirali područja za poboljšanje, vrijeme je da implementirate promjene. To može uključivati ​​promjenu dizajna, sadržaja ili funkcionalnosti web stranice. Važno je testirati promjene kako biste vidjeli imaju li pozitivan utjecaj na stopu konverzije.

Mjerenje rezultata

Nakon što ste implementirali promjene, važno je mjeriti rezultate. To će vam pomoći da vidite jesu li promjene bile uspješne. Možete koristiti Google Analytics ili druge alate za praćenje kako biste pratili svoju stopu konverzije.