Unidigital

unidigital logo web

Newsletter sustav: Zašto je važno imati ga?

Što ćete pročitati u članku?

Ako ste vlasnik biznisa, vjerojatno ste svjesni koliko je konkurencija u poslovnom svijetu sve jača. Kako biste ostali korak ispred svoje konkurencije, ključno je koristiti različite marketinške alate i strategije koje će vam pomoći u privlačenju, angažiranju i zadržavanju vaših potencijalnih kupaca. Jedan od najučinkovitijih alata u digitalnom marketingu koji možete koristiti je newsletter sustav na vašoj web stranici. U ovom blogu ćemo istražiti zašto je važno imati razrađen newsletter sustav i kako on može pomoći vašem poslovanju.

Sign up forme za prikupljanje relevantnih mailova

Sign up forme su ključni elementi vašeg newsletter sustava, jer omogućuju prikupljanje e-adresa vaših potencijalnih kupaca. Važno je imati razrađene sign up forme na vašoj web stranici koje su jednostavne za korištenje, atraktivne i uočljive. One bi trebale biti smještene na strateškim mjestima, kao što su naslovnica, pojedinačne stranice proizvoda ili usluga, blog članci ili druge relevantne stranice. Također, možete koristiti pop-up prozore, slide-in forme ili druge oblike interaktivnih elemenata koji će privući pažnju posjetitelja i potaknuti ih da se pretplate na vaš newsletter.

Prikupljanje kvalitetnih e-mail adresa putem sign up formi ključno je za izgradnju vaše mailing liste. Kada imate visokokvalitetnu mailing listu, imate direktnu liniju komunikacije s vašim potencijalnim kupcima. Možete ih redovito informirati o novostima, ponudama, događanjima ili drugim relevantnim informacijama vezanim uz vaše poslovanje. Ovo je izuzetno važno jer vam omogućuje da ostanete u kontaktu s vašom publikom, gradite odnos s njima i ostvarujete konverzije.

Flowovi i lead magneti kao putovi do angažmana

Razrađeni flowovi i lead magneti su ključni elementi uspješnog newsletter sustava. Flowovi se odnose na automatizirane putove ili slijedove e-pošte koje šaljete svojim pretplatnicima nakon što se prijave na vaš newsletter. Oni mogu uključivati ​​dobrodošlicu, posebne ponude, vijesti o proizvodima ili uslugama, blog članke ili druge korisne informacije. Lead magneti su besplatni resursi ili ponude koje nudite svojim potencijalnim kupcima u zamjenu za njihovu e-adresu i pretplatu na vaš newsletter. To mogu biti e-knjige, vodiči, infografike, webinari ili druge vrijedne informacije koje su relevantne za vašu ciljnu publiku.

Razrađeni flowovi i lead magneti pomažu vam izgraditi odnos s vašim pretplatnicima, povećavajući njihov angažman i interes za vaše proizvode ili usluge. Također, omogućuju vam da automatski pratite i vrednujete potencijalne kupce, te da ih usmjeravate prema konverziji ili drugim ciljevima koje želite postići.

Segmentacija publike za personaliziranu komunikaciju

Jedna od ključnih prednosti korištenja newsletter sustava je mogućnost segmentacije vaše publike. Segmentacija se odnosi na podjelu vaše mailing liste na različite skupine na temelju određenih kriterija kao što su demografski podaci, interesi, ponašanje ili druge relevantne informacije. Segmentacija vam omogućuje da pružate personaliziranu komunikaciju svojoj publici, što je ključno za uspješan marketing.

Personalizirana komunikacija znači da šaljete prilagođene e-pošte za svaku skupinu pretplatnika na temelju njihovih interesa ili potreba. Na primjer, možete poslati posebne ponude ili sadržaj koji je relevantan samo za određenu skupinu korisnika, na temelju njihovih prethodnih interakcija s vašom web stranicom ili drugim podacima koje ste prikupili. Ovo omogućuje bolje angažiranje vaše publike, povećava šanse za konverzije i jača odnos s vašim pretplatnicima.

Rezultati koje možete postići newsletter sustavom

Korištenje razrađenog newsletter sustava može vam donijeti brojne koristi za vaše poslovanje. Evo nekoliko ključnih rezultata koje možete postići:

  • Povećanje prometa: Personalizirana komunikacija s vašim pretplatnicima putem newslettera može povećati promet na vašoj web stranici. Kada šaljete relevantan sadržaj ili posebne ponude, potičete pretplatnike na akciju, što može rezultirati većim brojem konverzija i povećanjem prihoda.
  • Jačanje odnosa s kupcima: Newsletter vam omogućuje da ostanete u redovnom kontaktu s vašim pretplatnicima, što vam omogućuje da izgradite snažan odnos s njima. Kroz personaliziranu komunikaciju, možete pružati vrijedan sadržaj, odgovarati na njihove potrebe i interese te stvoriti povjerenje. Snažan odnos s kupcima povećava vjerojatnost da će se vratiti i ponovno kupiti vaše proizvode ili usluge, kao i da će vas preporučiti drugima.
  • Povećanje angažmana publike: Kroz segmentiranu komunikaciju putem newslettera, možete povećati angažman svoje publike. Personalizirane e-pošte s relevantnim sadržajem potiču pretplatnike da otvaraju e-poštu, klikću na linkove i interaktiraju s vašim sadržajem. Ovo povećava angažman publike i može rezultirati većom lojalnošću prema vašem brandu.
  • Povećanje konverzija: Kada šaljete ciljane ponude ili promotivne kampanje putem newslettera, možete povećati konverzije. Personalizirana ponuda koja je relevantna za potrebe vaših pretplatnika povećava šanse da će se odlučiti za kupnju. Također, možete koristiti newsletter za praćenje potencijalnih kupaca i slanje automatskih e-pošta u određenim fazama prodajnog lijevka, što može potaknuti konverzije.
  • Praćenje uspješnosti kampanja: Newsletter sustav vam omogućuje praćenje uspješnosti vaših kampanja. Možete pratiti otvorene e-pošte, klikove na linkove, konverzije i druge metrike kako biste dobili uvid u učinkovitost vaših kampanja. Na temelju tih podataka možete prilagođavati svoju strategiju i optimizirati svoje kampanje za bolje rezultate

Newsletter platforme: Koje koristiti i koje su besplatne?

No, jedno od pitanja s kojima se mnogi suočavaju je odabir newsletter platforme. Postoji mnogo opcija na tržištu, a cijene se mogu razlikovati. Međutim, ne brinite! U ovom blogu, predstavit ću vam pet besplatnih newsletter platformi koje možete koristiti za vašu marketinšku kampanju.

MailChimp

Mailchimp je jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih platformi za slanje newslettera. Besplatni plan Mailchimpa omogućuje slanje do 500 newslettera mjesečno i ima do 500 pretplatnika. Platforma je poznata po svojem korisničkom sučelju koje je jednostavno za korištenje, te nudi mnoge opcije za dizajniranje i prilagodbu newslettera. Također pruža detaljne izvještaje o otvaranju, klikovima i angažmanu korisnika.

MailerLite

MailerLite je još jedna popularna platforma za slanje newslettera koja nudi besplatan plan s ograničenim mogućnostima. Besplatni plan MailerLitea omogućuje slanje do 12 000 newslettera mjesečno i ima do 1 000 pretplatnika. Platforma nudi jednostavno sučelje za upravljanje newsletter kampanjama, prilagodbu dizajna newslettera, te detaljne izvještaje o performansama kampanje.

Sendinblue

Sendinblue je sveobuhvatna platforma za marketing automatizaciju koja također nudi mogućnost slanja newslettera. Besplatni plan Sendinbluea omogućuje slanje do 300 newslettera dnevno i ima do 2 000 pretplatnika. Platforma nudi alate za dizajniranje newslettera, segmentiranje liste pretplatnika, te praćenje učinkovitosti kampanje.

Benchmark Email

Benchmark Email je još jedna platforma koja nudi besplatan plan za slanje newslettera. Besplatni plan Benchmark Emaila omogućuje slanje do 3 500 newslettera mjesečno i ima do 500 pretplatnika. Platforma nudi alate za dizajniranje i prilagodbu newslettera, segmentiranje liste pretplatnika, te automatsko praćenje otvaranja, klikova i konverzija. Također nudi mogućnost integracije s popularnim alatima kao što su WordPress i Shopify.

MoonSend

Moonsend je sveobuhvatna platforma za automatizaciju marketinga koja također nudi besplatni plan za slanje newslettera. Besplatni plan Moonsenda omogućuje slanje do 3 500 newslettera mjesečno i ima do 500 pretplatnika. Platforma nudi alate za dizajniranje newslettera, segmentiranje liste pretplatnika, te praćenje performansi kampanje. Također nudi opcije za personalizaciju sadržaja i automatizaciju kampanja kako biste poboljšali angažman vaše publike.

Zaključak

U današnjem digitalnom svijetu, imati razrađen newsletter sustav na vašoj web stranici je ključno za uspješno vođenje poslovanja. Newsletter vam omogućuje direktnu komunikaciju s vašom publikom, segmentaciju za personaliziranu komunikaciju, postizanje boljih rezultata i praćenje uspješnosti kampanja. Kroz kvalitetan newsletter sustav možete graditi snažan odnos s kupcima, povećati promet, angažman i konverzije. Stoga, ako ste vlasnik biznisa, ne zanemarujte važnost newslettera u vašoj marketinškoj strategiji i iskoristite sve prednosti koje vam pruža ovakav sustav komunikacije s vašim korisnicima. Zapamtite da je ključ uspješnog newslettera kvalitetan sadržaj koji je relevantan i vrijedan za vašu publiku, te redovna komunikacija koja prati njihove potrebe i interese.

Ako već nemate newsletter sustav na svojoj web stranici, vrijeme je da ga razmotrite kao važan alat u vašem marketinškom arsenalu.