Unidigital

unidigital logo web

Izrada web stranica - na što sve klijent treba paziti?

izrada web stranica

Kada se radi o izradi web stranica, postoji nekoliko važnih pravila koje svi klijenti trebaju poznavati. Ova pravila nisu samo potrebna za uspješno postavljanje web stranice, već i za njenu dugoročnu upotrebu i rast.

Jasan cilj za web stranicu

Prvo pravilo je da treba imati jasan cilj za web stranicu. Trebali biste znati točno što želite da postignete sa svojom web stranicom. To može biti da prodajete proizvode ili usluge, ili da pružite određene informacije, ili da gradite svoju marku. Ovo će vam pomoći da odredite koje će sadržaje i elemente web stranice sadržavati i kako će biti organizirani. 

Spreman plan za izradu web stranica

Drugo pravilo je da trebate imati jasan plan za izradu web stranice. Odlučiti što će biti na njoj, kako će se izgledati i kako će se povezati s drugim stranicama . Klijenti jako često znaju doći sa idejom kako im je potrebna web stranica bez da imaju jasan cilj što žele postići s tom web stranicom ili što bi htjeli imati na njoj. U tom slučaju najbolje je savjetovati se sa osobom koja vam izrađuje web stranicu. Ona će znati najbolje primjere iz prakse ovisno o cilju kojeg želite postići izradom.

Izrada web stranica – koja je cijena?

Ovo je najčešće pitanje s kojim se susrećemo, ali univerzalan odgovor ne postoji. Sve ovisi o tome koliko kompleksan je vaš projekt, koliko kompleksne su vaše ideje. Ponekad znamo primiti jednostavniji zahtjev čija cijena izvedbe nije velika, da bi klijent tijekom izrade web stranice iznio popriličan broj dodatnih zahtjeva smatrajući kako dodatan posao programeru neće utjecati na povećanje ukupne cijene projekta.

Kako bi izbjegli nesporazume, konzultirajte se sa osobom koja izrađuje vaš web. Izrada jednostavnijih web stranica danas ne iznosi puno. Formula za cijenu je jednostavna – ovisi o tome koliko vremena programer utroši na njenoj izradi i koliko je njena izvedba kompleksna.

izrada web stranica

Web stranice trebaju pratiti promjene vašeg poslovanja

Treće pravilo je da trebate pratiti svoje poslovanje i promjene na web stranici. Trebali biste stalno ažurirati svoju web stranicu i pratiti što korisnici o njoj misle. Ovaj proces vam pomaže u održavanju web stranice i omogućavanju njenog uspješnog rasta.

Izrada web stranice nije statična aktivnost pa ćete trebati biti spremni na promjene u smjeru usklađivanja sa zahtjevima tržišta. U slučaju da dođe do promjene, trebali biste biti spremni za nadogradnju i ažuriranje web stranice.

Izrada web stranica podrazumijeva i besplatno savjetovanje sa stručnjacima

KontaktČetvrto pravilo je da trebate biti svjesni tehnologije koja se koristi za izradu web stranica. Stručnjaci za web dizajn i programiranje trebali bi biti angažirani da odgovaraju vašim potrebama. Ako ne znate ništa o web tehnologiji, možete potražiti pomoć od stručnjaka.

Kvalitetna SEO optimatizacija prilikom izrade web stranice

Peto pravilo je da trebate imati dobar plan za SEO. SEO je jedan segment postavljanja web stranice koji vam pomaže da izgradite svoju vidljivost na webu i poveća vam promet.

Što to znači?

To znači da kvalitetnom optimatizacijom podižete svoj položaj na Google tražilici.

Na taj način možete povećati svoje šanse za uspješnost web stranice. Ono što pazimo prilikom izrade svake wev stranice jest to da zadovoljimo SEO kriterije kako bi klijent ostvario zadane ciljeve.

Hosting i domena – što su zapravo i kako ih kupiti?

Često imamo upite korisnika kojima nije najjasnije što su hosting i domena, zašto to moraju plaćati i zašto moraju imati oboje. 

Domena je ime ili adresa web stranice. Hosting je usluga koja omogućava da se web stranica postavi na internet. Vlasnik web stranice mora imati oboje jer domena omogućava da se stranica pronađe na internetu, a hosting omogućava da se sadržaj stranice pohrani na serveru i postavi na internet.

Još jednostavnijim riječnikom: hosting je prostor koji zakupljujete na internetu kako bi tu postavili svoju web stranicu, hosting je link preko kojeg dolazite na tu stranicu. Jedno i drugo se mora spojiti. 

Hosting i domenu plaćate na godišnjoj razini, a ukoliko ste npr. vlasnik tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na besplatnu .hr domenu. Registrirati je u tom slučaju možete ovdje. Hosting i domenu možete kupiti od bilo kojeg hosting providera poput InfoNet.hr, Plus.hr, GoDaddy.com i sl.

Sve ovo vam je malo konfuzno? Ne brinite, uslugu kupnje hostinga i domene preuzimamo mi u cjelokupnom projektu izrade web stranice.

Klijenti bi trebali znati ova pravila prilikom izrade web stranice. Ovo će vam pomoći u postizanju željenih rezultata i poboljšanju web stranice.

Trebaš besplatne konzultacije vezane za izradu web stranice ili redizajn postojeće? Unidigital ti stoji na raspolaganju!